NOVOGODIŠNJE ODLUKE

NOVOGODIŠNJE ODLUKE

JESTE LI SPREMNI? Gotovo sve novogodišnje odluke  u sebi sadrže želju za  boljitkom i promjenama na bolje. Kako smo dobre želje poželjeli drugima, tako i za sebe osobno želimo promjene.   Jedna od tih promjena, nerijetko je i promjena  cjelokupnog životnog stila.  Sami sebi u takvim željama obećamo kako ćemo prestati činiti one loše navike i okrenuti se „zdravim“ navikama.   Zdrave navike u sebi podrazumijevaju (skinuti ću višak kilograma, prestajem pušiti, prestajem piti alkohol, prestajem jesti brzu i nezdravu hranu, ostavljam slatkiše, sokove itd…) i počinjem VJEŽBATI.  Jednom riječju, počinjem živjeti zdravije, počinjem biti odgovoran za svoje zdravlje. POZNATO? :)

Već od sutra zatrpavati će nas reklamama koje će nuditi ekspres rješenje za sve vaše probleme. Bilo da surfate po portalima, čitate novine, slušate radio ili gledate TV. A ako se koristite svim nabrojanim medijima, hmmmmm „isprati će vam mozak“.  :)

Tko ima koristi od takvih ekspres rješenja? Odgovor znate. Oni koji ih reklamiraju i prodaju. Vrlo brzo sva ta ekspres rješenja postaju samo NOVOGODIŠNJA odluka i vraćamo se na stare navike. Ono što me žalosti i ljuti je to što je u grupaciju tih ekspres rješenja u posljednje vrijeme uvršten i FITNESS.

Da, FITNESS je dio  zdrave navike i ulazi u onu kategoriju : „ od sutra 01.01. ili Ponedjeljka „POČINJEM VJEŽBATI“. Shvatili su to marketinški stručnjaci i počeli ga „jeftino“ prodavati kao nikotinske flastere. Čajeve, pilule, čokolade i sto drugih čuda  za mršavljenje.  Jednako kao i nabrojani „čudotvorni proizvodi“ i FITNESS, odnosno tjelesna aktivnost vam se počeo nuditi kao ekspres rješenje koje će u 21, 60, 90 ili 120 dana napraviti nevjerojatne promjene i od vas stvoriti „LICE SA NASLOVNICE“. Često  uz takve FIXOVE idu i jeftine floskule:  „samo jako“, „nema labavo“, „udri jače manijače“ , „tko preživi pričat će“, „bez boli nema napretka“ itd…

Uz takvu intenzivnu tjelesnu aktivnost i uravnoteženu prehranu skinuli ste višak potkožnog masnog tkiva, izgradili određeni dio tijela(stražnjica,biceps, pločice), 21 ili 60 dana je prošlo. Što sad? Gotovo, vaša transformacija i tjelesna aktivnost je gotova. Ekspres rješenje je prodano. Kao pilula, flaster ili čaj.  Hvala, doviđenja. Slijedeći molim?

 Fitness nije ekspres rješenje. Tjelesna aktivnost je nešto sa čime se budite i liježete svakog dana. Fitness je nešto što živite i čemu težite cijeli život. Fitness u sebi sadrži cjelokupni ljudski potencijal. Kako morfološki status(tjelesna masa, potkožno masno tkivo, količina mišične mase itd..) tako i određene motoričke i funkcionalne sposobnosti i kapacitete. Čovjek je biće stvoreno za kretanje, stvoreno da iskusi nevjerojatne mogućnosti onoga što mu vlastito tijelo,njegov jedini hram može, treba, i mora pružiti. Gdje smo to pogriješili u evoluciji, kada smo se to odmakli od potrebe za kretanjem, od potrebe za fizičkim naporom, od užitka i ljepote onoga što nam tjelesno vježbanje pruža. Kada smo to došli u eru brzog vježbanja. U eru gdje nam našu primarnu naviku, našu potrebu za kretanjem prodaju kao „jeftinu pilulu ili flaster“?

Ako je jedna od Vaših novogodišnjih odluka: „POČINJEM VJEŽBATI“, donijeli ste možda i najvažniju odluku u vašem životu. Krenite, ali  dobro razmislite kome je povjeravate. Hoće li to biti netko tko vam nudi EKSPRES rješenje od par dana, gdje ćete udarati „SAMO JAKO ili NIKAKO“ ili netko tko će vam reći kako ćete morati uložiti jako puno truda, strpljenja, vremena, volje. Netko tko će vam naposljetku  otkriti ljepotu vježbanja, kretanja. Gdje ćete težiti učenju i usavršavanju određenih pokreta. Netko uz koga ćete se zaljubiti u FITNESS i ostati uz njega cijeli život. Što god odlučili, budite strpljivi, ništa se ne događa preko noći. Ustrajte u odluci i krenite. Odlučno, pametno, ne JAKO.  Ako je godina jedan dobar roman ili knjiga, tada je novih 365 praznih listova ispred vas. Ispisujte stranicu po stranicu i uživajte. Na kraju ćemo čitati priču!!!!!

Stjepan Ostroški