JOŠ JEDNA NOVA SEZONA?

JOŠ JEDNA NOVA SEZONA?

Svi vi koji se bavite fitnessom, bilo da ste u  ulozi trenera, vježbača, prodavača suplemenata, sportskih pomagala,sprava, rekvizita, odjeće i /ili obuće. Možete ćuti da početak rujna svake godine označava i početak još jedne  fitness sezone.  Ne trebate previše razmišljati da znate da taj početak rujna ujedno i  označava kraj godišnjih odmora, vrućina, vraćanje u školske klupe svih učenika, kraj jedne ljetne letargije, vremena u kojem si damo oduška i ne razmišljamo previše o svakodnevnim obavezama.  Cjelokupna fitness industrija upravo je isto tako, taj Rujan uzela  kao neki svoj početak. Zašto početak i kad to završava fitness sezona, da bi nova uopće trebala krenuti? Što je zapravo fitness? Što fitness u današnje vrijeme predstavlja? Izgradnju tijela za plažu, potrošnju prekomjerno nagomilanih kalorija, potrošnju i konzumaciju suplemenata, kupovinu super moderne odječe i obuče, sa kojom ćemo imati bolje performanse? Zašto doživljava svoju ekspanziju u modernom dobu? Dali je to zbog čovjekovog pomankanja kretanja?  Svjedoci smo vremena u kojem sve više vremena provodimo sjedilačkim načinom života, vremena u kojem je samo upravljanje vremenom, kojeg imamo sve manje, usprkos tehnologiji koja nam je trebala omogućiti upravo suprotno, da ga imamo na pretek. Zašto je čovjek danas izgubio potrebu za kretanjem, tko ga u tome sprječava? Ista ta tehnologija, možda letargija, lijenost, ubrzan i neuredan način života ili je današnji moderan čovjek jednostavno izgubio užitak u pokretu, izgubio ili gubi osječaj za kretanjem?

Svako ovo pitanje unutar sebe nosi i odgovor. Sama suština i bit riječi fitness je to da ona označava stanje dobrog tjelesnog i mentalnog zdravlja, dobre tjelesne kondicije nastale kao rezultat redovitog tjelesnog vježbanja, tjelesne aktivnosti, uredne i uravnotežene prehrane. Svi ti faktori neodvojivi su jedan od drugoga i zajedno čine fitness. Ako nam bavljenje tjelesnom aktivnošću, odnosno sam pokret koji prakticiramo donosi poboljšanje zdravlja . Tada nam od njega ne treba odmor. Ako nam kretanje  donosi ugodu i zadovoljstvo, onda se od njega ne trebamo odmarati. Ugode se ne možemo zasititi, čovjek voli ugodu, čovjek teži ugodi i zadovoljstvu u onome što svakodnevno čini. Uvijek je poanta biti u zoni ugode, nju povečavati. Upravo ta zona ugode je u posljednjem desetljeću maknuta iz rekreacijskog vježbanja. Rekreacija se sve više pokušava izjednačiti sa vrhunskim sportom. U vrhunskom sportu ide se preko granica. Traži se bol, jer samo ona donosi rezultate. Bez boli nema napretka, traži se izlazak iz komforne zone. Govore nam da se ništa dobro ne događa u zoni ugode. Ako želiš rezultate, trpi malo, pa malo više, pa još više. Bol postoji kako bi nas nešto naučila. Ona akutna da više ne ponavljamo to što nas je dovelo do boli(npr, „udarac malim nožnim prstom od okvir vrata“). Ona kronična nas upozorava da mijenjamo stvari, da to što radimo nema smisla. Nažalost u modernom dobu „otupili“ smo na tu bol. Jer bol je svuda oko nas, treba malo stisnuti zube. Proći će. Ima analgetika. Ako želiš tijelo za plažu, moraš istrpiti bol, popiti si koji analgetik. Umoran si, potrošio si previše energije. Nadoknadi je. Ne možeš iz hrane, ima suplemenata. Boli te sve kad 2-3 dana ne treniraš. To ti je zbog neadekvatne obuće. Kupi si super ultra moderne tenisice, biti ćeš bolji, moći ćeš više podići, više trčati. Probijati ćeš granice. ŠTA STVARNO?????

Dali je fitness, rekreativno vježbanje postalo nadmetanje sa nekim drugim, od kojeg moraš biti bolji, od kojeg moraš napraviti više, nadmetanje sa  vlastitim tijelom i umom, sa svojim limitima? Umorimo se od takvog treniranja, pa imamo prijelaznu fazu kao u vrhunskom sportu kada odmaramo 2,3,4 tjedna. Kuda smo to krenuli. Odmakli smo se od suštine fitnessa. Od tjelesne aktivnost za dobrobiti zdravlja. Kako fizičkog tako i mentalnog. Na kraju tijelo uvijek pobjedi. Tehnologija oko nas trebala nam je kupiti vrijeme da ga imamo sve više, nažalost učinila je upravo suprotno, imamo ga sve manje. Samo to vrijeme je postalo bitno. Želimo sve što prije, vrijeme je novac. Nemamo vremena za sebe, sa svoje najmilije, za užitke, za kretanje. Treba što prije doći do rezultata. Što brže trenirati. Što brže spavati, jesti. Upravo sve to je suprotno evoluciji čovjeka kao vrste. Ne obraćamo više pozornost na kretanje, kako se pravilno kretati. Za sve upotrebljavamo silu i energiju koje imamo na pretek. Zaboravili smo da za pravilne obrasce kretanja, za pravilno i efikasno obavljanje svakodnevnih aktivnosti treba vrijeme, za učenje treba vremena. Ali koga briga za vrijeme, ionako ga nemamo. Idemo se požuriti, nova sezona samo što nije počela. Novo ljeto i pokazivanje tijela će za 300 dana, zašto gubiti vrijeme. Treba krenuti.

Da, treba krenuti, ali krenuti učiti, učiti uživati u pokretu, fitness sezona ne počinje 01.09., ona nikad ne završava. Kretanje nikad ne prestaje. Kretanje je suština ljudskog bića.

Krenite!!!!!

Stjepan Ostroški