„ALATI“ ZA RAZVOJ SNAGE

„ALATI“ ZA RAZVOJ SNAGE

Što je snaga, kako je trenirati?  Kada početi? Koje su to trenažni operatori za razvoj snage? Gdje griješimo? Tko je jak, tko snažan? Tema je to koja zaokuplja, trenere, znanstvenike, sportaše, rekreativce i fitness entuzijaste već više od jednog stoljeća. Tema je ovo o kojoj bih mogao pisati u puno više od jedne kartice teksta. Znanstvenici i treneri različito pristupaju samoj metodologiji treninga ove motoričke sposobnosti. Kratko i kroz par smjernica pokušat ću razjasniti neke nedoumice te iznijeti par osnovnih činjenica i načela koje se odnose na SNAGU i trening SNAGE.

Jakost/snaga je  sposobnost koja se manifestira u svladavanju različitih otpora.  Jakost je najveća voljna mišićna sila koju sportaš može proizvesti u dinamičnom ili statičnom režimu rada. Snaga se može definirati jednako kao i jakost ali uz uvjet da se maksimalna mišićna sila generira u što kraćem vremenu. Ta činjenica  nas dovodi do spoznaje da netko tko je jednako jak, ne mora nužno biti jednako snažan.  :) Tko je snažniji ? Onaj tko maksimalnu mišićnu silu proizvede u što kraćem vremenu.

Snaga je temeljna(bazična)  motorička sposobnost i to kvantitativna. Što znači da je mjerljiva, podložna promjenama, možemo je razvijati, unaprijediti  u svim životnim dobima, i sa svim dobnim skupinama. Uvjetovana je jednim dijelom genetskim faktorima kao i svaka druga motorička sposobnost, ali ne toliko kao neka druga motorička sposobnost te na nju možemo značajnu utjecati treningom.

Sami TRENING SNAGE se dijeli na trening snage sa vlastitim tijelom(bodyweight) i sa vanjskim opterečenjem(rekvizitima). Ako radimo trening snage sa vlastitim tijelom, tada govorimo o relativnoj snazi, ako u treningu snage koristimo rekvizite tada govorimo o apsolutnoj snazi.

Osnovni Trening snage trebali bi uvijek gledati te trenirati u 5 osnovnih „SMJEROVA“. 5 BAZIČNIH ljudskih pokreta. Kroz svaki pojedini pokret navesti ću par osnovnih vježbi koje spadaju u tu kretnju. Koristit ću međunarodne termine (NAZIVE)pojedinih vježbi te ih prevesti po naški. :)

1.POTISCI

PUSH UPS (SKLEKOVI) ,BENCH PRESS(POTISAK SA KLUPICE), MILTARY PRESS(VOJNIČKI POTISAK),STRICT PRESS(STRIKTNI POTISAK)…

2.POVLAČENJA

BENT OVER ROW(VESLANJE U PRETKLONU), PULL-UPS(ZGIBOVI), (TRX PULL UPS VESLANJA NA SUSPENZIJSKIM TRAKAMA…

3.ČUČANJ

GOBLET SQUAT(„PEHAR“ ČUČANJ), BACK SQUAT(STRAŽNJI), FRONT SQUAT(PREDNJI), BULGARIAN SQUAT(BUGARSKI)…

4.HIP HINGE(PREGIB KUKOVA)

IF WEAKNESS IS THE DESEASE, DEADLIFT IS THE CURE

 DEADLIFT MRTVO DIZANJE(BUGARSKO, RUMUNJSKO, SUMO, JEDNONOŽNO),  KETTLEBELL SWING(ZAMAH GIRJOM), GOOD MORNING(PRETKLON NAPRIJED)…

5. LOADED CARRIES(PRENOŠENJE TERETA)

FARMER WALK(FARMERSKI HOD), SUITCASE WALK(“KOFER” HOD), WAITER WALK(KONOBARSKI HOD),SLEEDS (HODANJA I GURANJA SAONICAMA )…

Snaga je temelj i osnova na koju se svaka druga motorička i funkcionalna sposobnost i znanje nadograđuje. Bilo da je riječ o treningu rekreativaca ili vrhunskih sportaša. Bez čvrstih temelja nema stabilne „građevine“. Temelje ne bi trebali i ne smijemo preskakati. Back to basics !!!!!

Ostanite mi zdravi i jaki!!!!!

Stjepan Ostroški